Tour de Norge

Norge på langs

FORBEREDELSER

Det er mange forberedelser til en slik tur. Da Lena elsker og planlegge, spesielt i god tid, er Rebekka den som foretrekker å ta det på sparket. Dette er oppskriften på suksess, når to personer med totalt ulik innstillig til slike ting skal på tur sammen. Men til tross for dette, har vi faktisk begge to bidratt fra første stund, selv om vi begge to får magesår av hverandre til tider. Lena har brukt mesteparten av tiden på lese tidligere blogger fra andre som har «loffet» Norge på langs før oss, planlegge rute, tørke mat og lage sjokoladebarer osv til turen, mens Rebekka har brukt mesteparten av tiden til å planlegge og kjøpe inn utstyr, jobbe med å få rabatter/sponsorer, lage pakkeliste og veie og beregne alt utstyret.

Og JA, det tar TID!

Trening

Vi har kanskje ikke lagt opp det beste treningsopplegget, men vil påstå at vi er i grei tur-form. Vi har trukket en del dekk i høst, men når vinteren kom, og vi ventet på skiføret som aldri kom på ordentlig, ble det hele på et vis satt litt på vent. Gud, så kjedelig å dra dekk. Det virker så totalt meningsløst!

Vi har gått på et par testturer dette året, en 5-dagers tur i Sylan i Trøndelag, og en 5-dagers skitur i Abisko i Sverige, både for å teste utstyr, tørkamaten osv.

Krøplingen Rebekka har ellers brukt mye av tiden til å få trent knærne sine best mulig til turen. Med korsbåndskade og andre skavanker, er det greit å bli best mulig rustet til tur.

P1130775   P1130837

bilde 2

Mat

For å spare både vekt og penger, samt å få større variasjon, bestemte vi oss for å tørke omtrent halvparten av den medbragte maten på turen selv. Vi har ikke noe særlig erfaring med dette på forhånd, men er veldig fornøyd med resultatet. Til nå har vi tørket karbonadedeig, kylling, svinekjøtt(som ikke var fullt så vellykket), sopp, squash, paprika, brokkoli, eple, mais, løk og gulerøtter. Grønnsakene veier omtrent 1/10 del av den opprinnelige vekten etter vi har tørket det i stekeovnen eller tørkemaskinen i 8-12 timer på 40-60 grader. Squash havnet nesten på 1/20-del av vekten! Kjøttet kommer på ca 1/3-1/4 del av den opprinnelige vekten. Hvis vi lar dette ligge i bløtt ca en times tid før oppkok, og tilsetter krydder, ris/potetmos eller liknende, blir dette et godt måltid.

P1130726P1130730

Ruteplanlegging

For å finne best mulig rute, har vi studert kart, diskutert, lest andre blogger, vurdert skredterreng, vurdert fornuftig distanse mellom hvert depot osv. Det var mye jobb å komme frem til hvilke kartblad vi skulle ha. 40 kart er bestilt over hele Norge, og fortsatt må det printes ut noe fra internett for å få kart som dekker hele ruten. Ruten er ikke planlagt 100% i detalj, men det er heller ikke meningen. Det er viktig at vi kan ta noe på sparket, og gjøre små endringer underveis etter vær og føreforhold, tips og anbefalinger fra folk vi møter underveis. Vi har satt opp en rekke steder vi skal innom for å hente nytt depot med mat, bensin, kart, hygieneartikler, klesutskiftninger underveis, m.m. For vår planlagte rute, se nærmere på «Rute» i menyen.

P1130884

Halve Norge i kart… 🙂

Utstyr

Dette er Rebekka sitt yndlingsfelt. Hun er utstyrsfreak og petimeter, dvs at timene flyr av gårde når hun har lest seg opp på utstyr hun vil ha på turen med tanke på vekt, kvalitet, pris og hva som er best egnet. Alt utstyret som skal være med på turen er blitt veid og lagt inn i et exel-ark, slik at vi har kunne sett på den totale vekta vi kommer til å ha både på vinterstid og sommerstid. Dette har vært veldig nyttig for oss med tanke på både plassering av depot og utstyrsberegning. Ellers må utstyr testes ut, monteres, tilpasses osv…. På bildene under testes sovepose, pulk monteres og primus demonteres.

P1130856P113087820150125_183345

Pakking

Pakking av utstyr tok en halv evighet. Vi har pakket 14 depot-esker som vi får sendt ut til oss underveis på turen. Dette gjør at vi får ny forsyning av mat et sted mellom hver uke og 14. dag. Det var ikke enkelt å beregne mengde mat på en tur man aldri har gått… Ikke vil vi ha med for mye, men samtidig vil vi ikke gå tom for mat og nødvendige ting. En annen utfordring er å bestemme mange uker og mnd i forveien hva vi skal ha til middag.

image

Her er bare noen av depot-eskene som vi har pakket… Inneholder mat, bensin, påfyll av toalettsaker, kart osv..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s